Tervetuloa työhuoneelleni! Videon ensi-ilta 17.4.2020.

Olen avannut Youtube-kanavan Helena Vaari Design. Ensimmäinen video on nyt julkaistu. Tervetuloa työhuoneelleni tästä linkistä: YouTube.com/HelenaVaariDesign

Kestävien kirkkotekstiilien suunnittelu ja valmistus – papin stolan ja muiden liturgisten tekstiilien symboliikka ja liturgiset värit kirjotaan ompelukoneella.

Kirkkotekstiilit ovat seurakunnan arvokkaimmat tekstiilit ja niiden on kestettävä käytössä pitkään. Kirkollisten tekstiilien huolellinen suunnittelu ja valmistus vaatii syvällistä perehtymistä kristilliseen symboliikkaa, kirkkovuoden sanomaan, kirkon arkkitehtuuriin ja historiaan. 

Käsityötekniikkani, vapaa konekirjonta, pohjautuu keskiaikaiseen työtapaan tehdä kirkkotekstiilejä, mutta tämän päivän välineillä. Käsistäni on lähtenyt lähes 300 sakraalitekstiiliä 30 vuoden aikana. Ne kaikki ovat edelleen käytössä kirkkojen tilaisuuksissa. 

Tekstiilini ovat 100 % suomalaista käsityötä.

Videon kuvat Johannes Wiehn, Juha Tanhua, Seppo Sirkka, Silvi Kaarakainen ja Helena Vaari.

Videon editointi Lassi Silventoinen, Lassin Palvelut Oy

Kuva ohessa Seppo Sirkka

————

´´Kun neula maalaa siveltimenä mielesi maisemaa, kuvaksi kankaaseen, näkyväksi jäljeksi piirtyy enemmän kuin kuva. Silloin piirtyy katsottavan ja sinun tapauksessa myös kosketettavan kauneuden lisäksi jotain syvempää: kankaaseen ja kankaaksi piirtyy se, minkä on aika tulla esiin ja minkä Jumala kutsuu esiin.

Neulanpiston teologia on syvästi kristinuskon ytimessä: pieni tulee suureksi, vaatimaton vahvaksi, lähes olemattoman ohut olemassa olevaksi ja eläväksi. Kaikki yhteen ompelemasi on vahvaa todistusta Jumalan luomistyön jatkuvuudesta. Sinä kuuntelet sitä sisäistä ääntä, jossa puhuu paitsi aika, myös ajattomuus. Siksi sinun työsi puhuttelevat, nyt, tässä ajassa, mutta myös tulevaisuudessa.´´

Satu Saarinen, tuomiorovasti, Oulun tuomiokirkkoseurakunta, 24.7.2019. Ote Neula siveltimenä-näyttelyn avajaispuheesta.

´´Tekstiilitaiteilija Helena Vaarin Neula siveltimenä -näyttely Helsingin tuomiokirkon kryptassa oli puhutteleva ja liikuttava kokemus. Kuvaisin Vaarin töitä perinteestä nousevaksi moderniksi kirkkotaiteeksi. Juuri tällaista kirkkotaiteen tulee olla: huolella valmistettua, kaunista, puhuttelevaa ja ajatuksia synnyttävää.´´ 

Tuomo Törmänen, kirkkoherra, Taivalkosken seurakunta, 15.9.2019.

Videon yhteydestä pääset virtuaalikierrokselle Neula siveltimenä-näyttelyyni, mikä oli Helsingin tuomiokirkon kryptassa kesällä 2019. Linkki on myös tässä  https://tekstiilitaidenayttely.gr8.com/   Sisältää 2 videota kryptasta, näyttelyluettelon ja artikkelin.