Kirkkotekstiilit

Kirkkotekstiilit

Liturgisia tekstiilejä 30 vuoden kokemuksella

Jokainen kirkko ja seurakunta on erilainen, siksi valmistan kirkkotekstiilit taideteoksiksi perusteellisen ja syvällisen suunnitteluprosessin myötä. Otan huomioon kirkon arkkitehtuuri ja interiöörin värityksen sekä asiakkaan toiveet.

Valmistan kirkkotekstiilit aina parhaista materiaaleista, jotta ne kestävät kirkossa vuosikymmeniä.

´´Kun neula maalaa siveltimenä mielesi maisemaa, kuvaksi kankaaseen, näkyväksi jäljeksi piirtyy enemmän kuin kuva. Silloin piirtyy katsottavan ja sinun tapauksessa myös kosketettavan kauneuden lisäksi jotain syvempää: kankaaseen ja kankaaksi piirtyy se, minkä on aika tulla esiin ja minkä Jumala kutsuu esiin.

Neulanpiston teologia on syvästi kristinuskon ytimessä: pieni tulee suureksi, vaatimaton vahvaksi, lähes olemattoman ohut olemassa olevaksi ja eläväksi. Kaikki yhteen ompelemasi on vahvaa todistusta Jumalan luomistyön jatkuvuudesta. Sinä kuuntelet sitä sisäistä ääntä, jossa puhuu paitsi aika, myös ajattomuus. Siksi sinun työsi puhuttelevat, nyt, tässä ajassa, mutta myös tulevaisuudessa.´´

Satu Saarinen,tuomiorovasti, Oulun tuomiokirkkoseurakunta, 24.7.2019. Ote Neula siveltimenä-näyttelyn avajaispuheesta.

´´Tekstiilitaiteilija Helena Vaarin Neula siveltimenä -näyttely Helsingin tuomiokirkon kryptassa oli puhutteleva ja liikuttava kokemus. Kuvaisin Vaarin töitä perinteestä nousevaksi moderniksi kirkkotaiteeksi. Juuri tällaista kirkkotaiteen tulee olla: huolella valmistettua, kaunista, puhuttelevaa ja ajatuksia synnyttävää.´´

Tuomo Törmänen, kirkkoherra, Taivalkosken seurakunta, 15.9.2019.

KANGASNIEMEN KIRKKO

Suomalaista kristillistä symboliikkaa

Kangasniemellä kaikki heijastuu vedestä. Metsää, vettä ja rantoja on joka paikassa. Luonto on tärkeää kaikille ja siitä on pidettävä huolta. Sitä myös tarkoittaa Raamatun kohta: Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen.

Katso lisää

PIISPA MATTI REVON LITURGINEN VAATETUS,TAMPEREEN HIIPPAKUNTA

Pyhän Hengen hipaisu – Valon kosketus
Lars Sonckin suunnitteleman Tampereen tuomiokirkon kansallisromanttinen tyyli, Hugo Simbergin maalaukset ja lasimaalausten mosaiikkimaiset kuviot ovat olleet piispankaavun taidekirjonnan innoittajia. Valon kosketus kuvastuu lasi-ikkunoista ja Magnus Enckellin maalaamasta alttaritaulusta.

Katso lisää

Luomaniemen Kappeli, Nastola Lahden Seurakuntayhtymä

Luomaniemessä monet nuoret käyvät rippikoulua. Kirkkotekstiilien kuvakieli voi johdattaa katsomaan luontoa tarkempaa ja pohtimaan yksityiskohtien merkitystä sekä symbolisesti että konkreettisesti. Ihminen tai pieni mustikanoksa, kaikki ovat tärkeä osa luontoa ja luomista.

Katso lisää

Emerituspiispa Samuel Salmen Stola, Oulun Hiippakunta

Kohti valoa-stola on Oulun hiippakunnan lahja eläkkeelle jääneelle emerituspiispa Samuel Salmelle.

Lapin luontoon liittyvä kristillinen symboliikka on stolassa vahvasti läsnä.

Katso lisää

Piispa Jari Jolkkosen liturginen vaatetus, Kuopion hiippakunta

Luonto, metsät, järvet ja vaaramaisemat yhdistyvät kristilliseen symboliikkaan. Jumalaa ja hänen luomistyötään kuvaavat vesien ja metsien siniset ja vihreät sävyt. Kristuksen risti eli krusifiksi syntyy kelohongan rungosta ja oksista. Pyhän Hengen symboli on valkoinen kyyhkynen.

Katso lisää

Pyhtään Pyhän Henrikin Kirkko

Pihlajan lehdet kaartuvat antependiumissa eli alttarivaatteessa, kuten Pyhtään kirkon holvikatto, kohti valoa. Kullankeltainen väri kertoo valkoisesta kirkkotekstiiliväristä juhlan, ilon ja valon värinä. Alttarin keskiaikaisten veistosten uurteissa pilkottaa värejä ja kultaa kuin muistona – uusi antependium tuo nyt esille vuosisatojen takaisen väriloiston.

Katso lisää

PIISPA TEEMU LAAJASALON LITURGINEN VAATETUS, HELSINGIN HIIPPAKUNTA

Helsingin Senaatintori on kohtaamispaikka – tiet, ihmiset, liikenne ja sähköiset yhteydet risteilevät lakkaamatta. Piispankaavun symboliikka kertoo tuomiokirkon ja piispan yhteyksistä muihin seurakuntiin, seurakuntalaisiin, ihmisiin, kaupunkeihin ja kaikkiin ilmansuuntiin.

Katso lisää

Lappeen Marian Kirkko

Sininen, valkoinen, vihreä, violetti, punainen ja musta kirkkotekstiilisarja.

Helena Vaari on suunnitellut kirkkotekstiileihin vertauskuvia kirkkovuoden eri ajoista, raamatusta, taidehistoriasta, Lappeen kirkon arkkitehtuurista ja seurakunnan 600-vuotisesta historiasta että Lappeenrannan ominaispiireistä.

Katso lisää

Haminan Marian Kirkko

Kirkkotekstiilien värin tulee näkyä kauas, kirkon takapenkkiin asti. Se on tärkeä symboli. Mutta kuvasymbolien ei tarvitse olla niin suuria. Alttarille tuleminen on kuin polku, kun lähestyt sitä, näet paremmin yksityiskohdat, löydät uusia ajatuksia ja symboleita tekstiileistä. Ne symbolit on tarkoitettu läheltä katsottaviksi, rukoukseen ja sanan henkilökohtaiseen kohtaamiseen

Katso lisää

Hämeenkosken Kirkko

Taustaa Elämänpuu-kirkkotekstiilisarjojen synnylle: Hämeenkosken kirkon uusromaaninen tyyli, kaari-ikkunat, kehystetyt symbolitaulut, värikkäät lasimaalaukset, sisätilojen raikkaat ja valoisat uudet värit, alttarin uusi rakenne ja Antti Salmenlinnan maalaukset.

Katso lisää

Mikkelin Piispankaapu

Piispanviran liturginen asu palvelee kirkon sanomaa. Tekstiilien symboliikka julistaa sanaa ja kertoo jatkuvuudesta ja piispan paimentehtävästä hiippakunnassa.

Katso lisää

Paavalin Kirkko

Valkoinen, vihreä, violetti ja punainen kirkkotekstiilisarja: Evankeliumin salaisuus

Tekstiilien symbolikan aiheita ovat portti, simpukka ja helmi.
Simpukka ja helmi esiintyvät kirkossa lampeteissa seinillä ja alttarikaiteen kuvioissa. Simpukan sisällä on helmi, Jumalan sana, evankeliumi.

Katso lisää

Siuntion Kirkko

Siuntion Pyhän Pietarin kirkko vihittiin uudelleen käyttöön 1.11.2009. Kirkon runsaat keskiaikaiset kalkkimaalukset puhdistettiin ja alttarialue uudistettiin. Vihreä, valkoinen, violetti ja punainen kirkkotekstiilisarja kertovat kristinuskon sanomaa vahvasti, kuten keskiaikaiset maalauksetkin.

Katso lisää

Hollolan Kirkko

Kirkkotekstiilien suunnittelun lähtökohtia olivat Hollolan keskiaikaisen kirkon arkkitehtuuri, interiööri ja tunnelma, keskiaikaisten kirkkotekstiilien perintö ja kirkkovuoden liturgisten värien sanoma ja symboliikka.

Katso lisää

Joutjärven kirkko

Valkoinen, vihreä, violetti ja punainen kirkkotekstiilisarja

Stolasarja ´´Ego Sum´´, Sacrum, Helsinki

Padasjoen kirkko

Valkoinen, vihreä, violetti ja punainen kirkkotekstiilisarja

Salpausselän kirkko, Lahti

Valkoinen, vihreä, violetti ja punainen kirkkotekstiilisarja

Kirkolliset tilat

Vainajien hyvästijättöhuone, Siuntio

Kyynelhelmet. Huoneen ikkunaan olen kirjonut koko ikkunan peittävän pitsiteoksen, jonka läpi näkyy Siuntion kirkko. Puiden oksilla riippuvat kimmeltävät vuorikiteet, kuin kyyneleet. Pitsin kaaret muuttuvat teoksen alaosassa kukkakedoksi.

Katso lisää

Seurakuntasali, Joutjärven kirkko, Lahti

Teoksen Ääniaallot aihe on vesi ja aallot. Puhujakorokkeelta kuulemme puheita, jotka etenevät kuin aallot – ääniaallot. Kuulijat vastaanottavat sanat ja ne saattavat kantautua myös kauemmas, jos puhe on ollut antoisa.

Katso lisää

Toimituskappeli, Paavalinkirkko, Helsinki

Ikkunatekstiili koostuu pienistä valoverhon ohuista värineliöistä, jotka on ommeltu limittäin ja päällekkäin. Eri värit kuultavat toistensa läpi, ja teos näyttää hieman vesivärimaalaukselta.

Katso lisää

Hietaniemen krematorion pieni kappeli, Helsinki

Näiden töiden tarina alkaa rauhallisesta maisemasta, tai sielunmaisemasta, se voi olla missä vain ja mikä vain – mutta se on tässä ajassa. Maisema on eteerinen, tunnistamaton ja kuvan avaruus ja muoto ottavat syliinsä. Eämänlanka 1. paikka on suurella seinällä lamppujen välissä.

Katso lisää

Namibian ev.lut.seurakunta, piispankaapu, -hiippa ja –stola

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!