Luomaniemen Kappeli, Nastola Lahden Seurakuntayhtymä

Luomaniemen Kappeli, Nastola Lahden Seurakuntayhtymä

Vihreä antependium, lukupulpetin liina ja stola

Luomaniemessä monet nuoret käyvät rippikoulua. Kirkkotekstiilien kuvakieli voi johdattaa katsomaan luontoa tarkempaa ja pohtimaan yksityiskohtien merkitystä sekä symbolisesti että konkreettisesti. Ihminen tai pieni mustikanoksa, kaikki ovat tärkeä osa luontoa ja luomista.

Kirkkotekstiilitovat kristinuskon sanomasta vertauskuvin kertovia tekstiilejä. Kirkoissa tekstiilien väri vaihdetaan kirkkovuoden eri ajanjaksojen mukaan. Värejä on viisi – valkoinen, punainen, vihreä, violetti ja musta. Luomaniemen kappeliin tehdään vihreä, valkoinen ja violetti värisarja.

Vihreä väri kirkkotekstiileissä kertoo kasvusta ja elämänkulusta. Vihreän värin sanomaan liittyvät Jeesuksen opetukset ja kirkon elämä.

Luomaniemi, se on kaunis sana. Se tuo mieleen Jumalan luomistyön ja luonnon, mikä onkin vahvasti läsnä kappelissa, ikkunoista avautuvan maiseman kautta.

Kappelin kirkkotekstiileissä on myös luominen läsnä. Vihreään antependiumiin ja lukupulpetin liinaan on kirjottu sammalten kruunuja sekä puolukan ja mustikan lehtiä. Kuin istuisit kannon nokassa tuolla ulkona.

Luonto on täynnä symboliikkaa. Sammaleen latvat ovat kuin taivaan tähtiä. Puolukan punaiset marjat ovat kuin veripisaroita. Pudonneet lehdet kertovat elämän rajallisuudesta. Valo kasvin lehdillä on lupaus valon voimasta ja uudesta päivästä.

Tekstiileihin kuuluvat antependium eli alttarivaate alttarin edessä, lukupulpetin liina ja valkoinen kasukka papin yllä sekä stola kasukan päällä.

Vihreä kirkkotekstiilisarja saa vielä seurakseen valkoisen ja violetin värisarjan. Levossa oleville tekstiileille on paikka tekstiililaatikossa. Alttarilla on käytössä vain yksi väri kerrallaan.

Valkoisen kirkkotekstiilisarjan taidekirjonta syntyy valkoisten koivujen symboliikasta. Violetin värin kuvasymboleissa on vedenliikettä ja kaarnavene.

Piispa Matti Repo vihki Luomaniemen kappelin sakraalikäyttöön 7.4.2019.

Piispan liturginen asu on myös Helena Vaarin käsialaa. Se luovutettiin piispa Revolle hänen 60-vuotisjuhlassaan maaliskuussa 2019.

Kuvat Silvi Kaarakainen ja Helena Vaari

Kirkkotekstiilin pahimmat viholliset ovat punaviini ja steariini

http://www.kirkonseutu.fi/artikkelit/art2534121

Luomaniemen kappelin sakraalikalusteiden suunnittelu ja valmistus

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!