Siuntion kirkko

Siuntion kirkon kirkkotekstiilit

Siuntion Pyhän Pietarin kirkko vihittiin uudelleen käyttöön 1.11.2009

Kirkon runsaat keskiaikaiset kalkkimaalukset puhdistettiin ja alttarialue uudistettiin. Vihreä, valkoinen, violetti ja punainen kirkkotekstiilisarja kertovat kristinuskon sanomaa vahvasti, kuten keskiaikaiset vmaalauksetkin.

Suojelusenkelit kulkevat vierellämme antependiumissa kolmen kaaren alla. Punaiseen antepediumiin on kirjottu apostoli Paavalin, Stefanuksen ja Pietarin.

Antependiumin kolmen enkelin idean lähteenä on ollut myös ikonimaalari Andrei Rublevin ikoni Pyhä Kolminaisuus, missä kolme enkeliä on Mamren tammistossa. Kolme enkeliä tarkoittaa Jumalan kolmea persoonaa.
Keskiaikaiset kalkkimaalaukset ja kirkon holvikaarien muodot ovat olleet kirkkotekstiilien ideoiden lähteinä. Keskiaikaisia kuvia en ole kopioinut 1:1, vaan olen suunnitellut kirkkotekstiileistä oman taiteellisen kokonaisuuden – tämän päivän tekstiilitaidetta keskiaikaisin viittein. Poikkeuksena ovat erimuotoiset, pienet ruusut, joita olen kirjonut tekstiileihin. Ruusuja on maalattu runsaasti kirkon kattoon.

Tekstiilien väri, mikä on tärkeä liturginen symboli, näkyy kauas, viimeiseen penkkiin. Kirkkotekstiilien yksityiskohdat näkyvät alttarilla, läheltä, kun polvistuu rukoukseen ja ehtoolliselle. Tämä on kuin polku alttarille.
Stola asettuu takaa hartioille, se ei nouse niskaan, eikä kosketa ihoa. Tämä estää tekstiilin kulumisen ja likaantumisen. Kasukka muodostuu valkoisesta aluskasukasta ja kirjotusta väriosasta. Kaulus suojaa väriosaa. Kasukka on rakenteeltaan juhlava ja kevyt ja siinä on papin luontevaa pitää jumalanpalvelusta.

Bursa on `kotelo´, missä säilytetään korporaalia, valkoista pellavaliinaa, taiteltuna. Ehtoollisella jaettavat leipä ja viini siunataan korporaalin päällä, mikä symbolisoi käärinliinaa. Bursa on kuin Kristuksen hauta. Bursaan on ommeltu veripisaroiden symboleina jalokiviä, amaldiinigranaatteja.
Kirjaliinan kaaret ovat kuin kirjan lehdet tai kirkon holvikaaret. Koska Siuntiossa on kaksikielinen seurakunta, ovat tekstit sekä suomeksi että ruotsiksi. Punaisessa kirjaliinassa: På denna klippa skall jag bygga min kyrka – Tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Siuntion kirkko oli pyhitetty Pyhälle Pietarille katolisena aikana.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!