Hämeenkosken kirkko

Hämeenkosken kirkko

Valkoinen, vihreä ja punainen kirkkotekstiilisarja Elämänpuu

Taustaa Elämänpuu-kirkkotekstiilisarjojen synnylle: Hämeenkosken kirkon uusromaaninen tyyli, kaari-ikkunat, kehystetyt symbolitaulut, värikkäät lasimaalaukset, sisätilojen raikkaat ja valoisat uudet värit, alttarin uusi rakenne ja Antti Salmenlinnan maalaukset.

Elämänpuu on Kristus – Minä olen puu, te olette oksat – kuten alttaritaulussa Kristus kädet kohollaan kutsuu meitä luokseen: Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekevät ja raskautetut, niin minä annan teille levon.

Vihreän liturgisen värisarjan elämänpuu on lehmus. Lehmus symbolisoi vahvaa kyläyhteisön sydäntä, lehdet ovat sydämen muotoiset (sydän on Jumalan rakkauden symboli) ja lehmuksia on mm. kirkon pihalla, se on Hämeenkosken lehtojen puu.

Vilja-symboli viittaa Jeesuksen siemen-, kylvö- ja korjuuvertauksiin sekä Hämeenkosken maatalouteen. Tekstiileihin kirjottu ojakurjenpolvi on erittäin harvinainen kasvi, joka kukkii Hämeenkoskella Pyhän Laurin kirkon raunioilla elokuussa.

Elämänpuu on punaisessa alttarivaatteessa pähkinäpensas, se on Kristuksen symboli: kova kuori kuvaa ristinpuuta ja ydin Kristuksen jumalallista elämää. Ruusu on Jeesuksen, Marian ja marttyyrien symboli. Tulppaani on kuin tulenliekki helluntaina.

Valkoisen liturgisen värisarjan elämänpuu on paju. Sen taipuisat oksat kaartuvat kumartamaan Jeesus-lasta.

Pajunkissoista tulee tietenkin mieleen pääsiäinen, mutta sama Raamatun teksti luetaan sekä 1. adventtina että palmusunnuntaina – Jeesus ratsastaa Jerusalemiin aasilla ihmisten toivottaessa hänet tervetulleeksi palmunoksia heiluttaen.

Pajua voi hyvin kutsua Pohjolan palmuksi ja se sopii myös joulun aiheeksi liittäen yhteen joulun ja pääsiäisen. Vihreät lehdet kertovat keväästä ja kasvusta.

Tekstiileihin on kirjottu amarylliksiä, tulppaaneja ja ruusuja. Niissä tulevat esille suuret ilon juhlat – joulu, pääsiäinen ja helatorstai.

https://www.helenavaari.fi/ajankohtaista/pohjolan-palmuja-ja-lasihelmia/

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!