Piispa Jari Jolkkosen liturginen vaatetus, Kuopion hiippakunta

Piispa Jari Jolkkosen liturginen vaatetus, Kuopion hiippakunta

Piispankaapu ja –hiippa sekä neljä stolaa.

Suunnittelu ja taidekirjonta, tekstiilitaiteilija Helena Vaari
Piispankaavun ja -hiipan ompelu, artenomi Tytti Helles
Korukivet, hopeaseppä Soili-Riikka Andersson

Kuva Salla Klemettilä.

Piispa Jari Jolkkosen piispallisen asukokonaisuus oli ensimmäistä kertaa käytössä 31.3.2018. pääsiäismessussa Kuopion tuomiokirkossa.Tekstiilien symboliikka julistaa sanaa ja kertoo jatkuvuudesta ja piispan paimentehtävästä hiippakunnassa.

Helena Vaari on suunnitellut piispan asun yhdistäen Kuopion hiippakunnan luonnon, metsät, järvet ja vaaramaisemat kristilliseen symboliikkaan.
Pyhän Kolminaisuuden Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat läsnä piispankaavussa. Jumalaa ja hänen luomistyötään kuvaavat vesien ja metsien siniset ja vihreät sävyt, kuin maisemataulut. Piispankaavun takana on clipeus (lat.) eli selkäkilpi. Sen keskellä on Jeesuksen sovitustyön symboli. Kristuksen risti eli krusifiksi syntyy kelohongan rungosta ja oksista.

Kristillisessä uskossa Pyhä Henki tekee läsnä olevaksi seurakunnan keskelle Jumalan luomistyön ja Pojan sovitustyön.
Piispankaavun etuosaan Helena Vaari on kirjonut Pyhän Hengen symbolin, valkoisen kyyhkysen.
Sen ympärille kiinnitetyt korukivet symboloivat kulmakiviä. Kulmakivenä on itse Kristus.
Se kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on tullut kulmakiveksi´ Mark 12: 10.
Kivet ovat myös neljän evankelistan symboleja: Matteus, Markus, Luukas ja Johannes.

Korukivet ovat 1960-luvulla louhittua Eilatinkiveä Jerusalemista. Paikasta, josta evankeliumi on lähtenyt. Kiven väri muodostuu useasta eri kivilajista. Värikkäissä kivissä on krysokollaa, turkoosia ja malakiittia. Korukiviksi kivet on hiottu Suomessa ja on kiinnitetty hopeisiin pohjiin, joiden avulla ne on ommeltu piispankaavun kirjontaosaan.

Kuopion hiippakunnalla on kumppanuussopimus Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon kanssa. Jerusalemista tuodut Eilatinkivet kertovat tästä yhteistyöstä.

Juhla-asuun kuuluu päähine, piispanhiippa eli mitra. Sen muoto on kuin tulenliekki, kertoen helluntain tapahtumista Apostolien tekojen mukaan. Helluntaina Pyhä Henki laskeutui apostolien päälle tulenliekkien muodossa, syntyi kirkko ja apostolien työ evankeliumin julistajina ihmisille sai alkunsa. Piispat ovat apostolien seuraajia.
Hiipan takana kaksi nauhaa kuvaavat Vanhaa ja Uutta testamenttia. Hiipan eteen on kirjottu Kuopion hiippakunnan vaakunan risti eli apilaristiristi.

Piispan asun pääväri on violetti eli mustikansinen. Väri viittaa hiippakunnan luontoon ja metsiin. Violetti on myös nöyryyden, rukouksen ja katumuksen väri. Vaatteiden kankaat ja langat ovat laadukasta villaa, silkkiä ja puuvillaa.

Piispan asuun kuuluu neljä liturgisia värejä noudattavaa stolaa.

Piispan valkoiseen stolaan on ommeltu Lähetyskäsky: Kastakaa heitä Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa.
Violetissa stolan teksti kertoo ehtoollisesta: Ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Ottakaa ja juokaa tästä, te kaikki. Tämä malja on uusi liitto minun veressäni.
Punaisen stolan tekstissä on helluntain sanoma: Pitäkää huoli itsestänne ja koko laumasta, jonka kaitsijoiksi Pyhä Henki on teidät pannut.
Vihreän stolassa on rakkauden kaksoiskäsky: Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.

Kuvat Salla Klemettilä.

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!