Neula siveltimenä 24.7.-18.8.2019 Helsingin tuomiokirkon Krypta

Kirkkokatu 18, 00100 Helsinki

ma-la 11-17  su 12-17  Taiteiden yö 15.8. klo 11-23.30.

Näyttelyssä on tekstiilitaiteilija Helena Vaarin suunnittelemia ja valmistamia taide- ja kirkkotekstiilejä. Vaari on suunnitellut viisi piispankaapua ja kirkkotekstiilit kymmeneen kirkkoon. 30 vuoden taiteilijauran aikana hän on tehnyt lähes 300 kirkkotekstiiliä.

Näyttely on harvinainen tilaisuus nähdä yhdellä kerralla liturgisia tekstiilejä kymmenestä eri kirkoista. Vaari suunnittelee kirkkotekstiilit sopimaan tarkasti kirkkotilaan ja sen arkkitehtuuriin. Näyttelyn antependiumit ovat keskiaikaisista, 200-vuotta vanhasta ja 1930-luvulla tehdyistä kirkoista.

Esillä on myös piispa Teemu Laajasalon piispankaapu.

Kryptan näyttelykokonaisuuden on suunnitellut sisustusarkkitehti Hanni Koroma.

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari on myös taidekäsityöläinen ja hän valmistaa suunnittelemansa tekstiilit. Hänen tekniikkansa on vaativaa taidekäsityötä, jossa yhdistyvät vapaa taidekirjonta ja applikaatio. Kirkkotekstiilit valmistettiin jo keskiajalla kirjomalla ja ompelemalla. Vaarin taidekirjonta pohjautuu vanhaan perinteeseen tämän päivän menetelmillä.

Liturgiset tekstiilit eli kirkkotekstiilitovat kristinuskon sanomasta vertauskuvin kertovia tekstiilejä, joilla on sekä esteettinen että käytännöllinen tehtävänsä jumalanpalveluksessa. Kirkkotekstiilit kuuluvat osana jumalanpalvelukseen, aivan kuten puhe, musiikki, kukat ja koko kirkkotila.

Kirkko on työllistänyt taiteilijoita satoja vuosia. Joka kerta kun Vaari käy kirkossa valmisteilla olevien töidensä kanssa, hän tuntee suurta kiitollisuutta saadessaan tehdä työtä pyhään paikkaan. – Se on suuri ilo ja kunnia. Voin itse olla yhtenä lenkkinä niiden taiteilijoiden ketjussa, jotka ovat jo melkein pari tuhatta vuotta saaneet rakentaa ja koristaa kirkkoja.

Neula siveltimenä – näyttelyn avajaisissa 24.7.2019. kuultiin mm.:

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon kirjallinen tervehdys, jonka luki johtava kappalainen Maija Kuoppala.

Piispa Teemu Laajasalon kirjallinen tervehdys, jonka luki ylivahtimestari Petri Oittinen

Näyttelyn avasi Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen puheella, jossa hän kertoi langan ja neulan symboliikasta kauniisti.

DuoLatte esiintyi. Siinä lauloivat ja soittivat muusikot Lassi Silventoinen ja Atte Aho.

Piispa Laajasalon tervehdys_Neula siveltimenä näyttely (PDF)
Taiteilija Helena Vaari Tiede-ja kulttuuriministeri Annika Saarikon tervehdys 24.7.2019 (PDF)

 

Kirkko ja kaupunki  2.8.2019.

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/helena-vaari-maalaa-ompelukoneella-hanen-kadenjalkensa-nakyy-kymmenessa-kirkossa-ja-viidessa-piispankaavussa

Kotimaa24  25.7.2019.

https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/helsingin-tuomiokirkon-kryptassa-on-naytteilla-helena-vaarin-kirkkotekstiileja-kymmenesta-kirkosta/

Kuvat Seppo Sirkka ja Helena Vaari.