Ideat taideteoksiini Videon ensi-ilta 19.11.2020.

Tässä linkki videoon Ideat taideteoksiini Helena Vaari Design-kanavalle YouTubessa.

Käymme kirkkotekstiilien asiantuntija Helena Vaarin työhuoneella. Työpöydällä on luonnoksia ja materiaaleja Kangasniemen ja Tikkurilan uuteen kirkkoon.

Vierailemme myös Pyhtään Pyhän Henrikin kirkossa, missä kirkkoherra Marjo Kujala kertoo kirkkotekstiilien hankinnasta Pyhtään seurakuntaan.

Piispa Matti Revon piispankaapu, -hiippa ja stola ovat Helena Vaarin käsialaa. Taiteilija kertoo videolla niiden suunnittelusta ja valmistuksesta. Piispa Matti Repo toimitti ordinaatiomessun Tampereen tuomiokirkossa keväällä 2020 avustajiensa kanssa.

SYVÄLLISTÄ PEREHTYMISTÄ 

Papin stolan ja muiden liturgisten tekstiilien symboliikan ja liturgisten värien suunnittelu on vaativaa ja monimuotoista työtä. Se on myös yhteistyötä seurakunnan kanssa. Jokainen kirkko on erilainen ja Helena Vaari suunnittelee ja valmistaa uniikit kirkkotekstiilit jokaiseen kirkkoon.

Kirkkotekstiilien huolellinen suunnittelu vaatii syvällistä perehtymistä kristilliseen symboliikkaa, kirkkovuoden sanomaan, kirkon arkkitehtuuriin ja historiaan. 

KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAIDETTA

Kirkkotekstiilit ovat sekä taide- että käyttötekstiilejä. Taiteilijan vahva materiaalituntemus sekä vuosien kokemus kirkollisten tekstiilien ja vaatteiden ergonomiasta takaavat, että kirkon arvokkaimmat tekstiilit kestävät käytössä vuosikymmeniä.

Tekstiilitaiteilija ja käsityömestari Helena Vaarin vaativa käsityötekniikka, vapaa konekirjonta, pohjautuu keskiaikaiseen työtapaan tehdä kirkkotekstiilejä, mutta tämän päivän välineillä. 

Taiteilijan käsistä on lähtenyt lähes 300 sakraalitekstiiliä ja viisi piispankaapua 30 vuoden aikana. Ne kaikki ovat edelleen käytössä kirkkojen tilaisuuksissa. 

Helena Vaarin kirkkotekstiilit ovat kestävän kehityksen sakraalitaidetta ja 100 % suomalaista käsityötä.

Videon kuvaus ja editointi Kuvaustuotanto Jussi Valkeajoki

https://valkeajoki.com