Piispa Seppo Häkkisen liturginen vaatetus, Mikkelin hiippakunta

Piispa Seppo Häkkisen liturginen vaatetus, Mikkelin hiippakunta

Piispankaapu, -hiippa ja stolat Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkiselle.

Suunnittelu ja toteutus tekstiilitaiteilija Helena Vaari.

Piispanviran liturginen asu palvelee kirkon sanomaa. Tekstiilien symboliikka julistaa sanaa ja kertoo jatkuvuudesta ja piispan paimentehtävästä hiippakunnassa.

Vihkiristi piispankaavun edessä symbolisoi kristinuskon tuloa Suomeen. Vihkiristi on tehty lasista ja hiekasta, mikä on ristinmuodossa lasin sisällä. Hiekka on tuotu Viipurista – muistona hiippakunnan alkuajoista. Vihkiristin ympärillä on kahdeksan Ylämaan spektroliittia, jotka ovat Mikkelin hiippakunnan kahdeksan rovastikunnan symboleina.

Piispankaavun etureunassa on lehtikirjontaa, mikä kertoo Palmusunnuntaista, uudesta elämästä ja ylösnousemuksesta. Kaikki tekstiilien kirjonnat ovat tehty vapaalla konekirjonnalla, tekniikka on kuin maalausta ompelukoneella.

Piispankaavun takaosassa, clipeuksessa, on arkkienkeli Mikael. Hän on piispan ja Mikkelin hiippakunnan suojelusenkeli, auttaja ja puolustaja.

Piispanhiipassa eli päähineessä toistuvat samat lehti-symbolit kuin kaavussa. Hiipan edessä on ristin keskellä spektroliitti.

Stola on pappeuden merkki. Stolia on neljä – vihreä, valkoinen, violetti ja punainen. Eri värejä käytetään kirkkovuoden eri aikoina. Stolissa on Psalmin 23 jakeita kirjottuina tekstiilien alareunaan. Psalmi 23 kertoo Herrasta, joka on piispankin paimen – piispa on hiippakunnan paimen.

Tekstiilien kankaat ovat villaa ja silkkiä, kirjontalangat ovat silkkiä, viskoosia ja puuvillaa.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!