Tiellä ken vaeltaa

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari. Pyhtään kirkko. Taizé-messu 2.4.2017. Messun yhteydessä otettiin käyttöön Helena Vaarin suunnittelema ja toteuttama kirkkotekstiilisarja.

Kirkkovuoden violetti liturginen väri on monimuotoinen ja vahva väri. Taiteilijan näkökulmasta kirkkotekstiilien violetin sävyn määrittää kirkon sisätilan väritys ja arkkitehtuuri. Pyhtään kirkon violetti on lämmin punasävyinen, se sopii keskiaikaisen kirkon seinien kalkkikiven ja punatiilisten pylväiden sävyyn.

Violetin viereen oheisväriksi sointuvat muut vahvat värit: tiilenpunainen, tummansininen, lämmin oranssi, kullankeltainen, metsänvihreä.

Violetti on paaston ajan väri. Isoa paastoa vietetään ennen pääsiäistä laskiaisesta pitkäperjantaihin. Pieni paasto on ennen joulua. Violetti on hiljentymisen, itsensä tutkiskelun, epäitsekkyyden, rukouksen, katumuksen ja kärsimyksen väri.

Pyhtään kirkon alttarivaate eli antependium kuvaa symbolisesti tietä. Paaston aikana mietimme aikaa ja elämän kulkua, kulkemista. Tekstiiliin kirjotuissa kuvioissa voi nähdä monenlaisia kulkureittejä.  Elämän tie, ihmisen tie, Kymijoki, Kuninkaan tie, meritie, Via Dolorosa.

Kankaiden ja lankojen kirjontamuodot viittaavat meren tyrskyihin, elämän ylä- ja alamäkiin sekä kuvioihin keskiaikaisen kirkon kalkkimaalauksissa. Valkoinen pitsireuna on kuin rukousnauha, mikä johdattaa pääsiäisen ilosanoman juurelle.

Antependium eli alttarivaate on neljä metriä pitkä, siihen tekstiilitaiteilija Helena Vaari on kirjonut yli 20 kilometriä ompelulankaa. Taidekirjontana ovat syntyneet valkoinen pitsi ja värialueiden sävytykset.

Papin messukasukan etuosaan on applikoitu ja kirjottu viheriöivä sauva. Sen idea on lähtöisin Pyhtään kirkon kalkkimaalauksista. Pyhän Kristoforuksen kävelysauva alkoi viheriöidä, kun hän kantoi olkapäällään Jeesus-lapsen joen yli. Pieni lapsi painoi kummallisen paljon, mutta suuri mies Kristoforus jaksoi kantaa hänet. Jeesuksen taakkana olivat meidän syntiemme.

Kuljemme kohti valoa, pääsiäisen ilon ja ylösnousemuksen juhlaa. Samalla kuljemme myös kohti Isä Jumalaa, kohti kotia. Pyhtään kirkon alttariseinän ikkunasta krusifiksin takaa loistaa luonnon valo. Nämä yhdessä kertovat koko pääsiäisen sanoman. Saarnatuolin kirjaliinassa on lehtiristin keskellä kullankeltaista silkkikirjontaa, se toistaa alttarin ikkunan valoa.

Kiirastorstai-iltana vietämme viimeisen ehtoollisen messua. Pitkäperjantain syvän surun jälkeen koittaa pääsiäisen ilo. Kirkko puetaan valkoisiin kirkkotekstiileihin, alttarille tuodaan kukat ja kynttilät. Urut saavat taas soida.

Pyhtään kirkkotekstiilit on suunnitellut ja valmistanut tekstiilitaiteilija Helena Vaari. Violetti kirkkotekstiilisarja otettiin käyttöön 2.4.2017. Taizé-messussa.

Kuvat messusta, Juha Tanhua. Ompelukuvat, Helena Vaari.