Taideteos Helsingin Sanomille

Helsingin Sanomien teksti Näkökulmia-julistesarjasta kertovan liitteen kannesta 7.6.2017:

´´MAAILMA MUUTTUU AJATUKSEN VOIMALLA

Kaksitoista taiteilijaa ja yksi tekoäly saivat tehtäväkseen tehdä HS-logosta julisteen. Niissä herätetään katsoja ajattelemaan ja toimimaan maailman muuttamiseksi.

Tutustu teoksiin sekä taiteilijoihin niiden takana. Kaikki julisteet ovat myynnissä signeerattuina taidevedoksina.

Helsingin Sanomat ohjaa julisteiden tuotot hyväntekeväisyyteen.´´

Taiteilijoiden haastattelut löytyvät näköislehdestä.
Näkökulmia-julistesarja:   http://juliste.hs.fi/
HS.fi Facebook-sivuilla on videoita julisteista: https://www.facebook.com/helsinginsanomat/?fref=nf

TAITEILIJAESITTELY JULISTEEN VIERESSÄ HS-NÄKÖISLEHDESSÄ

´´HELENA VAARI, 53

Tekstiilitaiteilija ja taidekäsityöläinen. Suunnittelee ja valmistaa taide- ja kirkkotekstiilejä.

Luonto
Toivottavasti tajuamme vihdoin luonnon tärkeyden, sanoo tekstiilitaiteilija Helena Vaari.

 ”Olen ammatiltani tekstiilitaiteilija. Minua kiinnostaa vaatteen ja kankaan muoto, valot ja varjot. Tekstiilikollaasini, kuten tämä työ, syntyvät kankaista ja langoista. Valokuvaan ensin kauniita ja kiinnostavia asioita ja yhdistelen kuvista ideoita. Kankaat ja langat tekevät lopun työn.

Tässä julisteessa on pohjalla isoja kangaspintoja ja päällä kirjomalla tehtyjä yksityiskohtia. Kankaat rakentavat työn pohjalle värimaailman ja langat korostavat valoja ja varjoja. Kiiltävää viskoosilankaa laitan kohtiin, joihin haluan valoa ja mattapintaista puuvillalankaa varjoihin. Se on kuin maalaisi ompelukoneella. 

Taidetekstiilien lisäksi teen esimerkiksi kirkkotekstiilejä. Parhaillaan teen niitä Pyhtään keskiaikaiseen kirkkoon. Kirkkotekstiilejä olen suunnitellut ja valmistanut vuosien aikana paljon, nyt on kymmenes kirkko menossa.

Käsittelen tässä työssä yhteiskuntaa ja siinä itselle tärkeitä asioita, kuten kulttuuria sekä fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Musiikki, teatteri ja kuvataide saavat minut voimaan hyvin. Mutta vielä tärkeämpi minulle on luonto. Kun hoidan puutarhaa, se hoitaa minua.  Se on ihan suora yhteys. Julisteessani pikarililjan lehdet heräävät ensin mustasta mullasta. Sitten nousevat nuo ihmeelliset ruudulliset kukat.

Tarvitsemme puistoja, kasveja, metsää, rauhaa ja linnunlaulua. Jo pelkkä maiseman tuijottelu rauhoittaa. Metsä on ihmisen alkukoti. Toivottavasti tajuamme vihdoin luonnon tärkeyden omalle hyvinvoinnillemme ja pidämme luonnosta parempaa huolta. ”