Neula siveltimenä 3.-31.8.2018

HELENA VAARI
Neula siveltimenä

3.-31.8.2018
Kulttuurikeskus Wanha Meijeri c/o Anneli Keinonen Oy

Avoinna Ma–Pe 10–17, La 10–13
sunnuntaisin ja muina aikoina sopimalla

Kulmakatu 2 (Keikyä), 32730 Sastamala 050 367 0362
www.annelikeinonen.fi

Näyttelyssä on esillä tekstiilitaiteilija Helena Vaarin suunnittelemia ja valmistamia taide- ja kirkkotekstiilejä.
Vaari on suunnitellut neljä piispankaapua ja kirkkotekstiilit kymmeneen kirkkoon sekä ollut muotoilijana Sellgrenillä Orimattilassa ja Marja Kurjella Helsingissä.

30 vuoden aikana Helena Vaarin käsistä on lähtenyt lähes 300 kpl kirkkotekstiilejä. Koska tekstiilit on valmistettu laadukkaasti kestävistä materiaaleista, ovat ne kaikki edelleen käytössä kirkkojen tilaisuuksissa. Näyttely on harvinainen tilaisuus nähdä yhdellä kertaa kirkkotekstiilejä kahdeksasta kirkoista.

Näyttelyn vanhimmat kirkkotekstiilit ovat Hollolan Marian kirkosta vuodelta 1987 ja uusimmat Pyhtään Henrikin kirkosta tältä vuodelta. Vaarin suunnittelemat ja taidekirjomat piispan liturgiset asukokonaisuudet ovat Mikkelin (2010), Helsingin (2017) ja Kuopion (2018) piispojen yllä. Namibiaan Vaari teki ensimmäisen piispankaavun vuonna 1996.

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari on myös taidekäsityöläinen ja hän valmistaa suunnittelemansa tekstiilit. Hänen tekniikkansa on vaativaa taidekäsityötä, jossa yhdistyvät vapaa taidekirjonta ja applikaatio. Kirkkotekstiilit valmistettiin jo keskiajalla kirjomalla ja ompelemalla. Vaarin taidekirjonta pohjautuu vanhaan perinteeseen tämän päivän menetelmillä.

Väri, muoto, kangas, lanka, valo, varjo ja kontrasti ovat Helena Vaarin taiteen avainsanoja. Tekstiilitaiteelle on ominaista materiaalin vahva olemus. Kankaan laskosten kuvaaminen lähes samalla materiaalilla tasossa, kuvana, on aina kiehtonut Helena Vaaria. Tumman sininen kangas varjon kohdassa alkaa elää, kun sen päälle kirjoo oranssia lankaa. Valkoinen silkkilanka saa kankaan valoisan kohdan loistamaan.

Helena Vaari on tehnyt taideteoksia muodista kankaan liikkeen inspiroimana. Forum Romanumin Vestan neitsyiden patsaat kertovat Rooman historiasta ja muodista 2000 vuoden takaa. Vaari valokuvasi upeat marmoripatsaat ja taidekirjoin yhdestä niistä uusimman teoksensa Roomatar (2017). Patsaan marmori pehmeni ja kangas alkoi elää.

Liturgiset tekstiilit eli kirkkotekstiilit ovat kristinuskon sanomasta vertauskuvin kertovia tekstiilejä, joilla on sekä esteettinen että käytännöllinen tehtävänsä jumalanpalveluksessa. Kirkkotekstiilit kuuluvat osana jumalanpalvelukseen, aivan kuten puhe, musiikki, kukat ja koko kirkkotila.

Kirkko on työllistänyt taiteilijoita satoja vuosia. Joka kerta kun Vaari käy kirkossa valmisteilla olevien töidensä kanssa, hän tuntee suurta kiitollisuutta saadessaan tehdä työtä pyhään paikkaan. – Se on suuri ilo ja kunnia. Voin itse olla yhtenä lenkkinä niiden taiteilijoiden ketjussa, jotka ovat jo melkein pari tuhatta vuotta saaneet rakentaa ja koristaa kirkkoja.

Sunnuntaina 19.8. on Sastamalan Wanhat Talot-tapahtuma klo 11-18. Yleisölle on avoinna yli 50 kiinnostavaa kohdetta ympäri Sastamalan.
Myös Kulttuurikeskus Wanha Meijeri osallistuu tapahtumaan, kohde numero 39.
https://www.facebook.com/events/1535410816518307/

Helena Vaarin luento Neula siveltimenä-näyttelystä ja taiteilijan työstä torstaina 30.8.2018. klo 18-20 Kulttuurikeskus Wanhassa Meijerissä. Luennon järjestää Sastamalan opisto.

Kuvat Mikko Joona.