Lappeen kirkon mustissa kirkkotekstiileissä on käärinliina ja kyyneleitä

 

Helena Vaari suunnittelemat ja valmistamat mustat kirkkotekstiilit otettiin käyttöön kiirastorstain ehtoollismessun päätteeksi Lappeen seurakunnan Marian kirkossa Lappeenrannassa.

Helena Vaarin suunnittelemat ja valmistamat mustat kirkkotekstiilit otettiin käyttöön kiirastorstain ehtoollismessun päätteeksi Lappeen seurakunnan Marian kirkossa Lappeenrannassa.

Lappeen kirkossa kiirastorstain viimeisen ehtoollisen messun jälkeen laskeudutaan pitkäperjantaihin. Siniset kirkkotekstiilit, kukat ja kynttilät viedään pois. Valo vähenee ja urut hiljenevät. Seurakunta laulaa: Käy yrttitarhasta polku. Alttari ja saarnatuolin kirjateline puetaan mustiin kirkkotekstiileihin. Musta on syvän surun väri, Jeesuksen kuoleman väri.

Uusissa mustissa kirkkotekstiileissä on vahvaa symboliikkaa. Antependiumiin eli alttarivaatteeseen on kirjottu pellavainen käärinliina ja viisi punaista ruusua. Valkoinen käärinliina on ryppyinen, ja punaisella silkkilangalla kirjotut verijäljet kertovat Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta, julmasta kuolemasta. Viisi ruusua ovat Jeesuksen viiden haavan symbolit. Ruusujen piikkiset varret lävistävät käärinliinan.

Antependiumin koko on 250 cm x 90 cm. Suuri tekstiili tuo mustan värin selkeästi esille, jossa valkoisen käärinliinan ja punaisen värin kontrastit näkyvät vahvoina.

Saarnatuolin kirjaliinassa on punainen risti. Sen ympärille on ommeltu pieniä korukiviä, kirkkaita vuorikiteitä. Ne kimmeltävät kuin kyyneleet tai hikipisarat.

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari on ommellut myös kaksi mustaa papin stolaa. Stolien vasemmalle puolelle on kirjottu Kauskilan risti ja oikealle Raamatun kohdat Jeesuksen kuolemasta (Mark. 15: 33–41 sekä Luuk. 23:32–43).

Pääsiäisen sanomassa ovat kuolema ja elämä läsnä.

– Suosittelen kaikkia osallistumaan kiirastorstain messuun ja pitkäperjantain sanajumalanpalvelukseen ja kokemaan vahvan sanoman surusta ja Jeesuksen kuolemasta. Ilman sitä emme voisi viettää ylösnousemuksen juhlaa pääsiäisyönä, Helena Vaari sanoo.

Kuvat Juha Tanhua