La Vernasta Lappeenrantaan

013_myös etusivun kuva

Kävin Fransiscus Assisilaisen kalliokirkossa, Italiassa, La Vernan vuorella eräänä syksynä. Kallioseinämän sammaleeseen olivat vieraat kaivertaneet rukousristejä.

Kun piirsin Lappeen Marian kirkon punaisen antependiumin luonnosta, ajattelin La Vernan sammalristejä. Niitä ovat olleet piirtämässä tuhannet ihmiset. Jokaisen rukous, merkki ja viesti on tärkeä. Se, että rukous on piirretty näkyviin, tekee viestistä vielä vaikuttavamman.

Punaisia kirkkotekstiilejä käytetään harvoin kirkkovuodessa. Mm. Helluntaina, Pyhäinpäivänä ja Tapaninpäivänä kirkko puetaan punaisiin tekstiileihin.

15.5.2016. Helluntaina ja seurakunnan syntymäpäivänä oli myös Kaatuneiden muistopäivä – harvinainen yhteensattuma. Kirkkotekstiileissä punainen on ehkä puhuttelevin väri. Sen symboliikka on vahva, kuten jo itse värikin.

Punainen on Pyhän Hengen tulen, rakkauden, veren ja marttyyrien väri. Antependiumin ristit ovat myös kuin kirkkomaan maisema ja tekstiilin yläosan tähdet kuin rakkaamme, jotka vilkuttavat taivaalta. Ristit ja tähdet on kirjottu kullanvärisillä silkkilangoilla.

Lappeen Marian kirkon katon korkeimpaan kohtaan on maalattu tähtitaivas. Katon rakenne muodostaa kahdeksan kulmaisen muodon. Kahdeksan on uudistuksen ja uuden päivän luku. Helluntain Pyhän Hengen vuodattamisesta syntyi seurakunta. Pyhä Henki, auttaja, laskeutui kaikkien päälle.

Antependiumin punainen väri laskeutuu kaikkien ihmisten, ristien ja rukousten ylle.