Kirkkotekstiilien hankinta

Kirkkotekstiilien hankinta

Kuva: Seppo Sirkka

Kirkkotekstiilit eli paramentit

Kirkkotekstiilit eli paramentit ovat kristinuskon sanomasta vertauskuvin kertovia tekstiilejä, joilla on sekä esteettinen että käytännöllinen tehtävänsä jumalanpalveluksessa.

Kirkkotekstiilit kuuluvat osana jumalanpalvelukseen, aivan kuten puhe, musiikki, kukat ja koko kirkkotila, jossa jokainen jumalanpalvelus on juhla Jumalan kunniaksi.

Kirkkotekstiileihin kuuluvat alttaria, ehtoollismaljaa ja saarnastuolia kaunistavat tekstiilit sekä papiston liturgisissa toimituksissa käyttämät vaatteet – alba, stola ja messukasukka.

Symboliikka

Tärkeitä suunnittelun lähtökohtia ovat kristillinen sanoma kirkkovuoden pyhien mukaan, värit ja symbolit.

Tekstiileissä käytetään paljon symboliikkaa – jo itse tekstiili on symboli ja tekstiilien väri, joka vaihtuu kirkkovuoden mukaan, kertoo vertauskuvallisesti elettävästä ajankohdasta.

Symbolit eli vertauskuvat ovat kristinuskon äidinkieltä (piispa Gustaf Aulen).

Kirkkotila / Arkkitehtuuri

Jokainen kirkko on erilainen, joten kirkon arkkitehtuuri, interiööri ja tunnelma vaikuttavat suuresti kirkkotekstiilien suunnitteluun ja väritykseen. Olen suunnitellut kirkkotekstiilejä sekä moderneihin että keskiaikaisiin kirkkoihin.

Maalauksellisen tekniikkani avulla pystyn sävyttämään tekstiilien sävyt kirkkotilaan sopivaksi. Perusteellisen ja syvällisen suunnitteluprosessin kautta valmistan kirkkotekstiilit uniikeiksi taideteoksiksi, jotka kestävät myös käyttöä.

Asiakas / Seurakuntalainen

Kirkkotekstiilien hankinta kotikirkkoon on aina hyvin merkityksellinen kulttuurihistoriallinen tapahtuma.

Kuuntelen mielelläni kirkon edustajan toiveita ja ajatuksia kirkkotekstiileistä. Paikkakunnan ominaispiirteiden huomioiminen suunnittelussa antaa uniikeille tekstiileille lisäarvoa.

Haluan kertoa kirkkotekstiileillä sanomaa kaikille ihmisille, niillekin, jotka eivät ole symboliikan asiantuntijoita. Toivon, että tekstiilit omalla tavallaan antaisivat henkistä voimavaraa seurakuntalaisille ja kertoisivat kirkkovuoden sanomaa kuvioillaan ja estetiikallaan – kuin rukouksena.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!