Käsityötaidetta galleriassa ja kirkossa

etusivun-kuva

Helena Vaarin taidetta on esillä Täky Galleriassa Lappeenrannassa. Lappeen kirkossa voi myös nähdä taiteilijan kädenjälkeä, sillä kaikki kirkkotekstiilit ovat Helena Vaarin suunnittelemia ja valmistamia.

HELENA VAARI – ELÄMÄNLANKOJA, 2.9.-3.10.2016

Muotoilusyksy 2016, Täky Galleria, Satamatie 10, Lappeenranta, avoinna ma-pe 11-17, la-su 11-15. http://ta-ky.net/

Kaakkois-Suomen Taidekäsityöläiset TÄKY ry, joka ylläpitää Täky Galleriaa, on vuonna 1983 perustettu alueellinen taidekäsityöläisten järjestö. Täky Galleriassa järjestetään 12 näyttelyä vuodessa. Syyskuusta joulukuuhun galleriassa on esittäytynyt jo vuodesta 2005 profiililtaan korkeatasoinen Muotoilusyksy -näyttelysarja. Tänä vuonna Muotoilusyksyyn on kutsuttu tekstiilitaiteilija Helena Vaari, muotoilija Jenni Sorsa, puuseppä/muotoilija Yoshimasa Yamada ja tekstiilitaiteilija Niina Katinka Mantsinen.

Karjala-lehti 8.9.2016. Teksti ja kuva Päivi Parjanen.

Helena Vaarin Elämänlangat esillä Täky-galleriassa

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari on yksi Kaakkois-Suomen taidekäsityöläisten Muotoilun syksy -sarjan taiteilijoista. Hänen tekstiilikollaasejaan on esillä tämän kuun ajan Täky-galleriassa Lappeenrannassa.

Helena Vaarin työt näyttävät kaukaa katsottuina maalauksilta. Vasta lähempi tarkastelu osoittaa, että kuvat ovat syntyneet kankaita ja lukuisia erivärisiä lankoja yhdistelemällä. Jokainen tikki on käsityötä.

– Käytössäni on tavallinen ompelukone. Ompelen ilman syöttäjää, vaihdan langan, määrään suunnan ja vauhdin itse, Helena Vaari selventää kehittämäänsä tekniikkaa.

Materiaaleista hän suosii silkkiä, puuvillaa, polyesteria ja viskoosia. Värit vaikuttavat toisiinsa ja sävyjen täytyy olla juuri oikeita, jotta niillä saadaan aikaiseksi kolmiulotteinen vaikutelma.

Hollolalainen Helena Vaari on valmistunut artesaaniksi 1987 Kuopion koti- ja taideteollisuusoppilaitoksen tekstiilisuunnittelulinjalta. Hänet tunnetaan ennen kaikkea kirkkotekstiileistään. Niitä hän on tehnyt Hollolan, Helsingin Paavalin, Lahden Joutjärven ja Salpausselän, Padasjoen, Hämeenkosken, Siuntion, Haminan ja viimeksi Lappeen Marian kirkkoon. Uusin tilaustyö on Pyhtään keskiaikaiseen kirkkoon.

– Kirkko on pyhä paikka ja on suuri kunnia ja ilo, että saan tehdä töitä sinne, taitelija sanoo.

Kirkkotekstiilien ompeleminen on vaativa urakka. Yhdessä kirkollisessa värisarjassa – valkoinen, violetti/sininen, punainen, vihreä, musta – on monta osaa: alttarivaate, ehtoollismaljan päälle tuleva kalkkiliina, saarnastuolin kirjaliina, papin stola ja ehtoollisessa liturgin käyttämä messukasukka. Ideat niihin Helena Vaari löytää raamattua lukemalla.

– Minulle on tärkeää, että tekstiilit ja niiden symbolit puhuttelevat ihmisiä ja tuovat myös sanaa lähemmäs kuulijaa. Haluan että kirkkotekstiilit antavat ihmisille lohtua, oivalluksia, estetiikan elämyksiä, hyvää mieltä ja samaa turvaa, jota jumalanpalveluksista muutenkin haetaan.

Kirkkotekstiilit ovat työllistäneet Helena Vaaria niin, ettei taidetekstiileille ole juuri jäänyt aikaa. Täky-galleriassa esillä olevat kymmenen työtä ovat syntyneet usean vuoden aikana. Uusimmat ovat tältä vuodelta, vanhimmat ovat valmistuneet 2003.

Tämän vuoden tuotantoa ovat teokset Tanssiaiset ja unelmoinnin tärkeydestä viestittävä Unelmien siivet. Tanssiaisten idean Helena Vaari sai lastensa vanhojen päivästä. Taulussa nuoret juhlivat elämän uuden vaiheen alkua frakeissa ja upeissa juhlamekoissa.

– Vanhemmat katsovat lapsiaan ihaillen, musiikki soi ja tanssilattialla on parit liihottavat tyylikkäinä. Kultainen silkkikangas tanssijoiden ympärillä kertoo juhlasta ja elämänilosta, taiteilija kuvailee.

Helena Vaarin isovanhemmat Alina ja Juho Vaari ovat lähtöisin Muolaasta ja Äyräpäästä.

Etelä-Saimaa 4.9.2016. Teksti Riina Nokso-Koivisto. Kuvat Kai Skyttä.

Värillä on kirkossa väliä

Käsityötaide | Kirkkotekstiilin tarkoitus on korostaa kulloisenkin pyhäpäivän sanomaa. Tekstiilitaiteilija Helena Vaari on perehtynyt liturgisten värien merkitykseen.

Raamattu on tekstiilitaiteilija Helena Vaarille tärkeä työkalu. Sieltä hän ryhtyi ammentamaan ideoita muun muassa silloin, kun Lappeen kirkko tilasi häneltä uudet kirkkotekstiilit.

— Suunnitteluvaiheessa luen toki paljon Raamattua, mutta perehdyn myös kirkon arkkitehtuuriin ja paikallishistoriaan. Etsin sieltä asioita, jotka liittyvät juuri tähän seurakuntaan ja tekevät siitä ainutlaatuisen, Vaari kertoo.

Lappeen uusissa kirkkotekstiileissä onkin paljon symboleita, joilla on paikallinen yhteys.

Kauskilan risti viittaa kristinuskon tuloon Lappeenrantaan. Vihreän alttarivaatteen vilja-aihe muistuttaa Lappeen historiasta merkittävänä maanviljelyspitäjänä.

Sinisen alttarivaatteen idea tuli Lappeen kirkon sinetistä vuodelta 1840. Sinetin mallina oli käytetty Raffaellon Istuin Madonna-maalausta.

— Otin yhteyttä Firenzeen Uffizin taidegalleriaan ja sain luvan käyttää Raffaellon maalausta inspiraation lähteenä, Vaari kertoo.

Kirkkotekstiilien uusiminen on seurakunnalle iso investointi ja taiteilijalle vuosien työ. Lappeen kirkko tilasi Helena Vaarilta poikkeuksellisen laajan, kuuden värin kokonaisuuden.

— Laskin, että kaikkiaan teen Lappeen kirkkoon yli 50 kappaletta erilaisia tekstiilejä.

Kirkossa käytettävien tekstiilien väri määräytyy sen mukaan, mikä aika kirkkovuodesta on kulloinkin meneillään. Värien tarkoitus on korostaa kulloisenkin pyhäpäivän sanomaa.

Kaikkiaan liturgisia värejä on viisi: vihreä, punainen, violetti, valkoinen ja musta. Lappeen kirkko halusi lisäksi harvinaisemman sinisen värin.

Jokaiseen värisarjaan kuuluu useita eri tekstiilejä: alttarivaate, saarnastuolissa käytettävä kirjaliina ja papin hartioilla nähtävä stola. Kuhunkin liinaan ja alttarivaatteeseen Helena Vaari on suunnitellut oman symboliikkansa.

Tekstiilitaiteilija iloitsee siitä, että Lappeen kirkossa esimerkiksi alttarivaate pääsee oikeuksiinsa.

— Alttari on niin korkealla. Monissa muissa kirkoissa tekstiilit jäävät piiloon kaiteen taakse, Vaari sanoo.

Kirkkotekstiilit ovat kiinnostaneet Helena Vaaria jo opiskeluajoista lähtien.

— Lopputyönikin liittyi aiheeseen, eli suunnittelin kirkkotekstiilit kotikirkkooni Hollolassa.

Vaarin kädenjälkeä arvostetaan seurakunnissa, sillä tilauksia riittää. Seuraavaksi hänellä on työpöydällä kirkkotekstiilit Pyhtään keskiaikaiseen kivikirkkoon. Suunnitelmat on jo hyväksytty ja ompelu voi alkaa.

Tekstiilitaiteilija jättää kuitenkin itselleen aina aikaa tehdä myös muuta kuin tilaustöitä. Hänen taidekäsitöitään on parhaillaan esillä Täky-galleriassa Lappeenrannassa.

Vaari käyttää kangasta ja lankaa samaan tapaan kuin taidemaalari, joka sekoittelee öljyvärejä löytääkseen oikean sävyn.

Aluksi hän ompelee erilaisia kankaita toisiinsa päällekkäin ja lomittain. Niiden päälle ommellaan kilometrikaupalla erivärisiä lankoja. Yhdistelmästä syntyy teosten omaperäinen, kolmiulotteinen struktuuri.

— Kankaat ja langat ovat puuvillaa, viskoosia, silkkiä ja polyesteriä. Ne ovat värejä, neula on kuin sivellin, Helena Vaari kertoo. 

http://www.esaimaa.fi/Online/2016/09/04/Lappeen%20kirkossa%20alttarivaate%20p%C3%A4%C3%A4see%20oikeuksiinsa/2016121227913/4

Etelä-Saimaan kuvaaja on Kai Skyttä, Karjalan kuvaaja on Päivi Parjanen.