Pyhtään Pyhän Henrikin Kirkko

Pyhtään Pyhän Henrikin Kirkko

Pyhtään kirkon valkoisissa liturgisissa tekstiileissä on kuvattuna mm. pihlajanmarjoja, sinivuokko, valkoinen jouluruusu ja kieloja, ne kertovat vuodenaikojen vaihtelusta kirkkovuodessa. Luonto on ihmisen alkukoti.

Kasvit ovat yleisimpiä kristillisiä symboleja, joita Raamatussa mainitaan.
– Valkoinen jouluruusu tunnetaan Neitsyt Marian kukkana, sinivuokko on kevään ja uuden elämän symboli ja pihlajaa on perinteisesti pidetty pyhänä puuna. Pihlajan kukat ovat kuin kruunu ja marjat kuin veripisarat. Kielo on kansalliskukkamme, mutta myös Marian, viattomuuden ja uuden alun symboli, kertoo tekstiilitaiteilija Helena Vaari.

Pihlajan lehdet kaartuvat antependiumissa eli alttarivaatteessa, kuten Pyhtään kirkon holvikatto, kohti valoa. Kullankeltainen väri kertoo valkoisesta kirkkotekstiiliväristä juhlan, ilon ja valon värinä. Alttarin keskiaikaisten veistosten uurteissa pilkottaa värejä ja kultaa kuin muistona – uusi antependium tuo nyt esille vuosisatojen takaisen väriloiston.

Kirkkotekstiilejä valmistuu viittä väriä: valkoinen, vihreä, violetti, punainen ja musta. Näissä Vaari kuvaa myös Kuninkaantietä ja Kymijokea. Vanha kuninkaantie ja Kymijoki sivuuttavat Pyhtään kirkon aivan sen välittömässä läheisyydessä.
Helena Vaarin taidekirjonnassa on paljon samaa kuin keskiaikaisissa tekstiileissä – mutta taiteilijalla on työvälineenä ompelukone, keskiajan ompelijoilla neula ja lanka. Syntyy kirkkotekstiileitä ammentaen vanhaa perinnettä tämän päivän keinoin.

Violetti kirkkotekstiilisarja:   https://www.helenavaari.fi/tiella-ken-vaeltaa/

Vihreä kirkkotekstiilisarja:  https://www.helenavaari.fi/koivun-vuodenajat-kirkon-holveissa/

Kuvat ja teksti Seppo Sirkka ja Helena Vaari  

Luonto näyttävästi esillä uusissa kirkkotekstiileissä. Kymen Sanomat 2.12.2016.
Teksti Jesse Vanhala, kuvat Linda Varoma.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!